Yarn for Zoodiacs Blanket by 1DogWoof

Lees hier over die keer dat ik 1DogWoof’s Zoodiacs Deken maakte. Zo leuk om te doen!

Jaarproject 2019: 1DogWoof’s Zoodiacs Deken

Begin 2019 ontstond een nieuw idee, of eigenlijk het idee om een nieuwe traditie te beginnen. Een groot project wat een jaar zou kosten om af te maken …

Op een dag kwam ik een tof ontwerp voor een deken tegen, gehaakt met corner to corner crochet. Het ontwerp heet Zoodiacs C2C Crochet Afghan, by 1DogWoof.

Toen begon een hoop gereken en geplan om de juiste hoeveelheid garen te bedenken die nodig was voor 1DogWoof’s ontwerp. Een tafel, een cappuccino, een notitieblok en een wolwinkel in de buurt. Spanningsvolle verwachting. Zo begon het, mijn eerste jaarproject.

1DogWoof’s Zoodiacs Deken Ontwerp

Nog nooit had ik zo’n enorm haakproject ondernomen, maar zodra ik dit prachtige ontwerp voor een sprei zag, was ik verkocht. Ik wist dat ik deze moest maken.

Zoodiacs Blanket-finished

De felle kleuren, de vrolijke dieren, het feit dat er twaalf verschillende waren — vanwege de Chinese horoscoop. Twaalf afzonderlijke c2c (corner-to-corner of hoek-naar-hoek) blokken, die later aan elkaar gemaakt zouden worden. Dit waren stuk voor stuk veelbelovende ingrediënten voor een zeer vermakelijk jaarproject …

Elke maand een nieuw dier

Zoals eerder gezegd, deze grote deken of sprei, bestaat uit 12 afzonderlijke vierkanten. Alle dieren maken onderdeel uit van de Chinese horoscoop. ChiWei, van 1DogWoof, is de persoon achter dit ontwerp en degene met het bijbehorende verhaal. Persoonlijk, vond ik het gewoon een leuk idee dat ik één dier per maand kon haken om van dit project een jaarproject te maken. Ik heb de deken in dezelfde volgorde gemaakt als op ChiWei’s website, dus beginnend met de tijger. Toevallig is de tijger ook ‘mijn’ Zodiac Animal (horoscoopdier). Deze heb ik zelfs twee keer gemaakt. Maar dat was omdat het eerste vierkant veel kleiner uitviel dan de rest van de vierkanten. Blijkbaar was mijn draadspanning na het eerste blok veranderd.

Januari – de tijger

Zoodiacs Blanket Tiger

Ok, dus, de eerste maand van 2019 was de maand die ik aan mijn eigen horoscoopdier had toegewijd … de tijger. Ik heb soortgelijke kleuren gebruikt als in het originele ontwerp: fel oranje en blauw, gepaard met zwart en wit. Zoals je misschien weet, begin je met de corner to corner haaktechniek in één hoek en werk je naar de tegenoverliggende hoek toe. Het kostte even wat tijd om uit te vogelen op wat voor manier ik de verschillende bolletjes garen neer kon leggen en hoe ik de draden mee kon nemen om ervoor te zorgen dat ik niet zo veel eindjes zou hoeven wegwerken. Maar zoals gezegd, heb ik de tijger twee keer gehaakt, dus had ik wat tijd om mijn c2c haakvaardigheden onder de knie te krijgen.

Het eerste, kleinere vierkant is voorbestemd om een kussen te worden … ooit, op een dag … misschien. Maar op dit moment heb ik te veel andere projecten die mijn aandacht vragen. Dus voorlopig blijft het een klein dekentje voor mijn oudste dochter (2,5 jaar) om mee te spelen.

Februari – het konijn

Zoodiacs Blanket Rabbit

Als je nog niet bekend bent met c2c haken, zoals ik voordat ik aan dit project begon, vrees niet! Er zijn een heleboel teksten en filmpjes met uitleg beschikbaar. ChiWei, de ontwerper van de Zoodiac Sprei, heeft een pagina vol c2c tutorials. Dus je kunt je gewoon in dit coole project storten, net als ik deed, met eerst de tijger en toen dit schattige konijn. De gebruikte kleuren zijn wit, paars, een beetje roze en zwart voor de neus en ogen en limoengroen voor de achtergrond. Ik werd wel een klein beetje blij van dit vierkant, want ik vind limoengroen een mooie kleur. Het voelde aan als een heerlijk frisse kleur, terwijl de lente nog even op zich liet wachten.

Maart – de draak

Zoodiacs Blanket Dragon

Toen ik aan dit jaarproject begon, kwam ik er al gauw (weer) achter dat garen ervan houdt om in de knoop te raken. Iets waar ik een hekel aan heb. Gelukkig ben ik daar niet alleen in en omdat ChiWei dit project maakte voordat ik dat deed, had ze een mooie oplossing op haar website in de vorm van een DIY wolhouder. Waarschijnlijk heb je inmiddels ontdekt dat ik fan ben van ChiWei’s werk!

De kleuren van de draak zijn vuurrood, geel en oranje, met zwarte details en een lichtgrijze achtergrond ter afwisseling van de felle achtergrondkleurtjes van de andere blokken.

April – de slang

Zoodiacs Blanket Snake

En toen was het lente, jippie! Wat het weer betreft hadden we een heleboel goede dagen, dus het was een vrolijke maand. Ook vrolijk was het horoscoopdier van april: de slang, die ChiWei op de één of andere manier erg schatttig heeft weten te maken. Een schattige slang? Jep! Gebruikte kleuren zijn felroze, groen, limoengroen, rood, geel en zwart. Mijn dochter zal deze hoogstwaarschijnlijk heel mooi vinden, want blijkbaar houdt zij van roze (en daar heb ik haar nooit bij geholpen!).

Mei – het paard

Zoodiacs Blanket Horse

Maand vijf is gereserveerd voor een blond paard. Of misschien is hij niet echt blond, maar meer helder geel. De achtergrond voor het horoscoopdier van mei is babyblauw, om weer voor wat balans en contrast te zorgen ten opzichte van het felroze van vorige maand. Ondertussen was ik in mei ook al begonnen met het haken van witte randen rondom de vierkanten van de voorgaande maanden. Tegelijkertijd werd ook zwangerschapsmaand 5 afgerond. Over de helft (niet met de deken, maar wel met wachten op baby nummer 2)!

Juni – het schaap

Zoodiacs Blanket Sheep

Ok, wie houdt er niet van schapen? Ik wel! Vooral als ze lekker pluizig zijn. Oh en natuurlijk … wol, garen, al die mooie, gesponnen draden. Hoe het ook zij, het dier van juni is, je raadt het al, een schaap. De kleuren van het dier zijn niet zo fel, maar het felle oranje van de achtergrond zorgt dan weer voor het nodige contrast. En nu ik dit zo schrijf, bedenk ik me dat ik wollig garen had moeten gebruiken voor het schaap. Dat had nog wat extra’s toegevoegd! Nou ja, de volgende keer misschien … Gebruikte kleuren zijn oranje, lichtgrijs, wit, roze en zwart.

Deel 2 van 1DogWoof’s Zoodiacs Deken

Halverwege 1DogWoof’s Zoodiacs Deken, yay! Dat betekent: zes blokken klaar en nog zes te gaan.

Juli – de aap

Zoodiacs Blanket Monkey

Geen geneuzel meer, met de helft van het jaar achter de kiezen en de eerste steken van het 7de dier klaar, zijn we over de helft. Hoera! Het is tijd voor wat gematigde kleuren: beige, bruin, roze en zwart met een gebroken witte achtergrond. Soms leveren zachtere kleuren ook een super effect op. Vooral omdat de blokken rondom die van het aapjes felgekleurd zijn. Voilà, klaar is het ondeugende aapje.

Augustus – de haan

Zoodiacs Blanket Rooster

Dus de Chinese horoscoop heeft 12 verschillende dieren, een voor elk Chinese jaar. Toch? Toevallig is de haan het dier van het jaar 2017, het jaar waarin mijn oudste dochter geboren is. Misschien dat mijn grote meisje (toen bijna 2 jaar oud!) het leuker had gevonden als ik wat roze had gebruikt voor ‘haar’ dier, maar … ach ja … ik kan niet altijd maar roze dingen maken, vind je wel!? Trouwens, baby nummer twee staat ‘op de planning’ voor volgende maand en 2019 is het jaar van het varken. (Het varken staat dan weer gepland voor oktober.) Wauw, het wordt een beetje ingewikkeld, of niet?! Tijd voor de kleuren: oranje, rood, wit en zwart, met donkergroene achtergrond.

September- de hond

Zoodiacs Blanket Dog

Deze ziet eruit als een van de knuffels van mijn dochter. Het is uiteraard een hond. Een gezellige, gele achtergrond, met een schattige puppy met bruine oren, een speelse blauwe vlek om z’n oog en een blauw puntje aan zijn staart. Dan nog wat rood voor zijn halsband. Zijn hoofd en lijf zijn van crèmewit en hij heeft een roze neus en zwarte ogen. Bij het maken van de hond had ik een beetje haast, omdat ik die maand uitgerekend was en ik wel wat anders aan mijn hoofd had!

Oktober – het varken

Zoodiacs Blanket Pig

Nu ik het toch over mijn tweede dochter heb, zoals ik al eerder zei was 2019 het jaar van het varken. Dus heb ik dit kleine biggetje speciaal voor mijn (tweede) kleine meid gehaakt. En een beetje voor mijn man, die toevallig ook in een ‘varkenjaar’ geboren is. Ook al zou hij het waarschijnlijk leuker hebben gevonden als ik wat donkerdere kleuren voor ‘zijn’ dier had gebruikt. Wie weet dat ik op enig moment nog wat bijpassende kussens ga maken voor bij deze enorme deken. Dan hebben we allemaal ons eigen kussentje voor de familieknuffeltijd (zo lang ze nog klein genoeg zijn dat ze willen knuffelen, tenminste). Terug naar het varkentje: tussen het voeden en verschonen van luiers en alle (eigen) dutjes door heb ik zelfs nog wat kunnen haken. Nog maar twee maanden te gaan. Kleuren zijn: limoengroen, felroze en lichtroze, met witte en zwarte details.

November – de rat (of muis, misschien)

11-November-Mouse

De één-na-laatste maand, of eenvoudig gezegd, november, is van de rat. Of misschien is het een muis. Met de blauwe achtergrond, de lichtroze details, het donkergrijs, lichtgrijs en het zwart past dit blok goed bij november. Het is gewoon een vreemde maand. Nou ja, dat was in elk geval zo totdat mijn eerste kindje geboren werd. Nu is het de maand waarin ik moeder werd. Natuurlijk heeft dat niet zo veel met ratten of muizen te maken, maar wat moet ik anders schrijven … ?

December – de os

Zoodiacs Blanket Cow

Tot slot … is de koe aan de beurt. Bij dit blok proef je iets van kerstsfeer, vanwege de rode achtergrond — en ook omdat dit het laatst blok is voordat ik alle randen eromheen kon haken en het hele apparaat aan elkaar kon gaan naaien. Dat leek me op dat moment het perfecte kerstcadeau. Behalve de rode achtergrond, zijn de andere gebruikte kleuren beige, bruin, lichtroze, zwart en lichtgrijs.

Foto’s van mijn 1DogWoof’s Zoodiacs Deken

corner to corner crochet blanket

(Visited 164 times, 1 visits today)
Sharing is caring! ~ Delen is lief!

2 Comments

  1. Pingback: Babydeken met hartjes haken - Hooked Arty Crafter

  2. Pingback: Jaarproject voor de deur - Hooked Arty Crafter

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *