Crochet Baby Blanket Squares - Babydeken met vierkantjes haken

Wil je net als ik een babydeken met vierkantjes haken? Lees hier waar ik mijn inspiratie vandaan haalde!

Als inspiratie toeslaat

De inspiratie sloeg toe toen mijn man en ik aan onze ‘babyreis’ begonnen. In dit geval betekende inspiratie dat ik perse iets baby-achtigs moest haken, wat mijn kind ook later nog kon koesteren. Deze mooie deken heb ik niet zelf ontworpen, maar ik vond een YouTube-video van Veronika Hug. In de video legt zij uit hoe je stap voor stap deze babydeken met vierkantjes kunt haken.

Toen ik in verwachting was van mijn eerste kindje, wilde ik een babydeken haken. Na een beetje online surfen, kwam ik deze entrelac babydeken met vierkantjes tegen. De gebruikte technieken hiervoor zijn Tunisch haken en entrelac haken. Je werkt in diagonale rijen, met één kleur tegelijk. De YouTube-video waarin dit dekenontwerp wordt uitgelegd heet Baby Blanket Entrelac – Veronika Hug. Een handig filmpje: ik heb twee dekens gemaakt, voor allebei mijn dochters één.

Hoera voor Tunisch haken!

Crochet Baby Blanket SquaresZelf had ik nog nooit iets geprobeerd met Tunisch haken, maar ik wilde graag een nieuwe techniek leren. En je leert zelfs twee technieken: tunisch haken en entrelac haken. Ik houd ervan om mijn kennis over haken en breien uit te breiden, dus toen ik aan deze babydeken begon, lag er veel nieuwe kennis in het verschiet, yesss!

Ik was druk bezig met deze babydeken met vierkantjes haken, toen ik zomaar verliefd werd op deze haaktechniek: Tunisch haken. Dus beloofde ik mezelf om deze techniek vaker te gebruiken. Er is zo veel meer te ontdekken!

Check mijn blog voor meer (tunische) haak- of breiprojecten!

Entrelac babydeken met vierkantjes haken

Crochet Baby Blanket Squares

Een leuke manier om babydekens — of wat voor dekens dan ook — te haken, is met de techniek corner to corner crochet (van-hoek-naar-hoek haken). Bij de zogeheten c2c haaktechniek gebruik je bijvoorbeeld vooral stokjes. Dan heb je die andere nog: entrelac haken. Bij deze techniek begin je met één blokje, gevolgd door een rij met twee blokjes, dan drie, dan vier, enzovoort. Maar dan maak je ze op een andere manier aan elkaar vast dan bij c2c crochet. Mogelijk een onderwerp voor een andere blog?

Entrelac haken zoals gebruikt bij dit ontwerp, zorgt voor een leuke afwisseling van kleuren. Waarom? Omdat je diagonale rijen maakt, van de ene hoek naar de andere, waarbij je steeds maar één kleur gebruikt. Voor de volgende rij kun je een andere kleur gebruiken. Je kunt uiteraard zelf kiezen hoeveel kleuren je gebruikt. Al zou je elk blokje een andere kleur geven, dat kan natuurlijk ook. Ik heb het strepenpatroon van Veronika Hug gebruikt. Wel heb ik mijn eigen kleuren gekozen. De dekens van mijn beide meiden hebben allebei verschillende kleuren, zodat niemand ruzie krijgt. 😉

Foto’s van de babydeken met vierkantjes

 

 

(Visited 1.625 times, 1 visits today)
Sharing is caring! ~ Delen is lief!

3 Comments

 1. Pingback: Babydeken met hartjes haken - Hooked Arty Crafter

 2. Trijnie 24 juni 2022 at 15:52

  Een mooie vrolijke en fleurige deken. Maar hoeveel garen heb je nu nodig voor een babydeken?

  Reply
  1. Tirza - Site Author 26 augustus 2022 at 09:11

   Bedankt! Oei, dit was een van mijn eerste projecten, lang geleden, maar ik denk dat ik in elk geval 6 verschillende kleuren had + een paar witte bollen (2-4). Maar van de kleuren had ik nog aardig wat over. Sorry dat ik niet een duidelijker antwoord heb, ik had het niet opgeschreven destijds! Groet, Tirza

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *