Deze pagina is toegewijd aan het doe-het-zelf gereedschap dat ik gebruik om mijn doe-het-zelf huisjes te maken.

Het beste doe-het-zelf gereedschap (m.i.)

Natuurlijk ben ik geen expert, maar toch heb ik al heel wat ervaring opgedaan de afgelopen jaren — en wat mij betreft zijn er echt een paar dingen die in je assortiment doe-het-zelf gereedschap niet mogen ontbreken. Sommige hulpmiddelen zullen je knutseluurtjes naar het volgende niveau tillen en dat is wel wat waard. Zelf begon ik met een paar basisdingetjes, zoals een schaar en lijm. Maar al vrij snel heb ik een tripje gemaakt naar de plaatselijke hobbywinkel om doe-het-zelf gereedschap in te slaan. Ik ging met zakken vol geld naar binnen en kwam met tassen vol gereedschap naar buiten. 😉

Dit zijn — in mijn ogen — een paar onmisbare tools:

tools in a toolbox
Ik berg mijn doe-het-zelf gereedschap graag netjes op.
  • Scharen, grote en kleine, voor de diverse knipklusjes
  • Verschillende tangetjes
  • Een pincet (zo’n postzegelpincet, bijvoorbeeld)
  • Stanley messen
  • Diverse soorten lijm (voor textiel, all purpose, hout, doorzichtig)
  • Kleine schroevendraaiers
  • Nijptang of draadknippers (ook klein)
  • Naalden en spelden zijn altijd handig
  • Wasknijpers of klemmetjes, voor tijdens het drogen van de lijm

Waarschijnlijk vergeet ik wel een paar dingen in het bovenstaande lijstje, maar je mag me altijd aanvullen. Stuur me gerust een berichtje! Bijvoorbeeld via de Contactpagina.

Je werkplek

Een opgeruimde werkplek werkt het best.

Naast het handige gereedschap dat ik hierboven noem, kun je vast ook een snijmat gebruiken. Ik gebruik deze altijd als ik bezig ben met mijn geknutsel. Het is super handig als je dingen moet snijden (duh!) maar ook gewoon om je tafel te beschermen, plus je kunt er dingen mee opmeten. Wat je ook echt wel nodig hebt, is een goede lamp. Zeker als je in de avonduurtjes gaat knutselen, of als je op je zolderkamertje zit (zoals ik). 😉

Op mijn werkplek heb ik ook een kleine schaal/mini prullenbak om alle rotzooi in te verzamelen die ik maak als ik knutsel. Tijdens een knutselsessie stop ik gewoon alles in die kom en aan het eind gooi ik hem leeg in de vuilnisbak. Zo heb ik altijd een schone werkplek, zonder dat ik steeds naar de vuilnisbak hoef te hobbelen.

Je doe-het-zelf gereedschap bewaren

De beste manier om je doe-het-zelf gereedschap te bewaren, is in een soort gereedschapskist. Ik heb zelf bij de Action een leuk, rondachtig, blauw koffertje gekocht. Hij ziet er schattig uit en is nog functioneel ook. Er zijn een paar verschillende lagen en vakjes in verschillende maten. Mijn spullen passen er vrijwel allemaal perfect in. Naast een handige toolbox heb ik ook nog een bak met allemaal vakjes in meerdere formaten. Hierin bewaar ik de knutelsdingen die ik af heb. Op die manier kan ik alles veilig bij elkaar op één plek bewaren. Zo raak ik niks kwijt en ga ik er ook niet per ongeluk bovenop zitten. Mijn lopende projecten zijn veilig en blijven ‘groeien’ totdat ik klaar ben om het volgende doe-het-zelf huisje in elkaar te zetten.

Bekijk een paar doe-het-zelf huisjes: Holiday Times – Forest Times – Cathy’s Flower House

Loeplamp komt je redden

magnifying lamp
Soms kan een loeplamp een ware uitkomst zijn.

Je hebt hem vast al voorbij zien komen in een foto hierboven: de loeplamp. Dit handige stuk gereedschap kan af en toe echt een uitkomst zijn. Er zijn soms van die kleine dingen die je bijna niet kunt zien, laat staan dat je ze op de goede manier in elkaar kunt zetten. In die gevallen komt de loeplamp je redden. Houd gewoon die kleine knutsel-frutsel-dingen onder het vergrootglas met die ingebouwde lamp en voilà, je probleem is opgelost.

Misschien zijn er nog een paar DIY tools die ik ben vergeten te noemen. Heb jij favoriet doe-het-zelf gereedschap? Oh ja, wacht, wat dacht je van een liniaal of en ander meetapparaat? En vergeet natuurlijk je Bluetooth speaker niet, om je favoriete muziek te luisteren terwijl je de middag- of avonduurtjes wegknutselt.

Bekijk mijn doe-het-zelf huisjes, als je wilt!

(Visited 82 times, 1 visits today)