colorful Tunisian crochet temperature blanket - tunisch haken

Het was in het jaar 2017 dat ik Tunisch Haken ontdekte. Ik wilde een babydeken maken voor mijn eerste baby (die op dat moment nog rustig aan het ronddobberen was, daarbinnen). Wel betekende het dat er voor dit project een vastgesteld doel was, én enige tijdsdruk. Uiteindelijk bleek mijn dochter twee weken later te komen dan de uitgerekende datum en zou ik dus nog zeeën van tijd hebben gehad om de deken af te maken. Maar dat is een ander verhaal. We zijn hier om over tunisch haken te praten.

Tunisch haken ontdekken

Toen ik op zoek ging naar een patroon voor een babydeken, ontdekte ik een handige YouTube-video waarin een zogeheten Entrelac Baby Blanket werd uitgelegd. De deken bestaat uit kleine tunisch gehaakte vierkantjes, die diagonaal aan elkaar gehaakt worden. Hierover kun je meer lezen in mijn blog over de gehaakte babydeken met blokjes. Wat mij aantrok in dit patroon, is dat je de hele deken tunisch kunt haken met een gewone haaknaald. Voor tunisch haken heb je dus niet altijd een speciale haaknaald nodig. Handig, want ik wilde gewoon beginnen en had al wel een paar gewone haaknaalden rondslingeren.

Als je rustig en eenvoudig wilt beginnen, begin dan met kleine tunische blokjes op een normale haaknaald. Dat heb ik in elk geval wel gedaan. Uiteindelijk ben ik later voor een ander project online op zoek gegaan naar tunische haaknaalden. Toen heb ik een set verwisselbare tunische haaknaalden van KnitPro gekocht. Deze heb ik gebruikt voor mijn 2020 Temperatuurdeken.

Ideeën werden geboren

Zo, ik heb met tunisch haken dus een babydeken gehaakt, en een jaartje of twee later nog één. Nu hebben allebei mijn dochters ieder een eigen deken. Na die twee dekens, wilde ik nog wel een project beginnen met mijn super coole nieuwe vaardigheid. Deze keer moest het een eigen ontwerp worden. Op een dag kwam ik op Instagram een bericht tegen over een Temperatuurdeken, waardoor mijn interesse gewekt werd. Ik besloot dat het wel een leuk idee zou zijn om het tunisch haken te gebruiken om mijn eigen temperatuurdeken te ontwerpen.

Bekijk mijn 2020 Temperatuurdeken op YouTube.

Boeken over tunisch haken kopen

Terwijl ik op Instagram rondkeek voor inspiratie, zag ik dat iemand een mooi boek aanraadde, met daarin een volledige ‘Tunisian Crochet Workshop’ (een workshop tunisch haken). Uiteraard moest ik dat boek zelf ook proberen. Gelukkig stonden Sinterklaas en de kerstdagen voor de deur, wat betekende … cadeautjes! Je raad al wat mijn cadeau was … Tunisian Crochet Workshop, van Michelle Robinson.

Gereedschap aanschaffen

Voor mijn eigen ontwerp (een aardig grote deken, of misschien zelfs een sprei!) had ik het juiste gereedschap nodig. Hoewel ik met mijn normale haaknaalden prima de kleine vierkantjes van de twee babydekens kon haken, zou ik het daarmee niet redden deze keer. Daarom ging ik op zoek naar de juiste naalden. Een van de verschillen tussen reguliere haaknaalden en tunische haaknaalden, is dat tunische naalden langer zijn.

Je kunt lange naalden vinden en verwisselbare haaknaalden met kabels. Bovendien zijn er haaknaalden met twee verschillende uiteinden, maar die heb ik zelf nog nooit gebruikt. Ik heb een haaknaaldenset van KnitPro gekocht, met naalden in 8 verschillende maten, inclusief kabels. Bovendien heb ik nog drie grotere naalden gekocht, die los te koop waren.

Tunisian Crochet Temperature Blanket January-tunisch haken januari

2020 Temperatuurdeken

Lees meer over mijn 2020 Temperatuurdeken in een aparte blog. En zoals hierboven geschreven, kun je op mijn YouTube-kanaal ook mijn deken bekijken (al was hij toen nog niet klaar).

Als je geïnteresseerd bent in een geschreven patroon, laat het me weten door een opmerking achter te laten bij een van de blogberichten of door me een mailtje te sturen of een persoonlijk bericht achter te laten op Instagram, bijvoorbeeld.

Volg me op Instagram of Pinterest!

(Visited 339 times, 1 visits today)